mgr Anna Kwapisz

ania_fot.alicja kielan

Fot. Alicja Kielan

Zainteresowania naukowe:

  • Food design
  • Estetyka codzienności
  • Zwrot postantropocentryczny
  • Sztuka współczesna

 

Przygotowywana rozprawa: Food design jako odpowiedź na społeczno-kulturowe zagrożenia konsumpcjonizmu

Promotorka: dr hab. Dorota Koczanowicz, prof. UWr

Profil USOS - konsultacje

 

Opublikowane prace:

1. Koczanowicz D., Kwapisz A., Potrzeba łączenia, potrzeba zmiany. Piramida zwierząt Anny Królikiewicz w perspektywie filozofii Jolanty Brach-Czainy, „Czas Kultury” 1(2022).

2. Kwapisz A., Poza kontrolą. Negocjacja z subnaturą, „ Prace kulturoznawcze” XXV, nr 3(2021).

3. Fereński P.J., Kwapisz A., Olga Tokarczuk jako pisarka ekofeministyczna (albo o czym może świadczyć literatura), „Konteksty. Polska Sztuka Ludowa” 1/2(2021).

4. Kwapisz A., Globalne ścieżki techno, Kultura – historia – globalizacja  28(2020).

 

Działalność popularyzatorska:

Od 2020 roku związana z wrocławskim BWA, gdzie aktualnie współpracuje z publicznością i produkuje wydarzenia towarzyszące wystawom. Współautorka mapy edukacyjnej o tematyce sztuki współczesnej. Gościnnie prowadząca wykład w Pawilonie Czterech Kopuł.